6 Ocak 2019 Pazar

NEDEN OSMANLICA ÖĞRENMELİYİZ?

Osmanlıca halk dilinde Osmanlı Türkçesi 13 ve 20. yüzyıllar arasında Anadolu’da ve Osmanlı Devleti’nin yayıldığı bütün ülkelerde kullanılmış bir imparatorluk dilidir. Farsça, Arapça ve Türkçe olmak üzere 3 dilin karışımıyla oluşmuştur. Ancak o dillerden tamamen farklıdır. Osmanlıca alfabesinde Arap ve Fars dili harfleri kullanılmıştır. Ayrıca Osmanlıca-Arapça ve Farsça kelimelerin Türkçe’ ye uyarlandığı birçok kelime içerir. Osmanlıca Türkçesi’nin en belirgin özelliği Türkçe cümle altyapısı üzerine Farsça ve Arapçayı serbestçe kullanmasıdır.
Günümüzde çoğu insan Osmanlıca bilmediği için; dedelerimizden kalma eski bir kitap ya da tapu senedini, tarihi bir eserin kitabesini, tarihi çarşı girişlerinde yazan yazıları okuyamamaktadır. Oysa Osmanlıca yazılışı itibariyle estetik bir dildir.


 Osmanlıca tercüme


Osmanlıca öğrenmek için alfabe çözüldükten sonra Osmanlıca çeviri yapmayı denersek dili öğrenmek kolaylaşır. Osmanlıca Türkçesi zamanında günlük hayatta kullanılmamıştır, resmi yazışma ve edebiyat dili olarak kullanılmıştır. Bu yüzden Osmanlıca çeviri kaynaklar dilin kullanıldığı dönemin resmi işleri ve edebiyatı hakkında bilgi verir.
Osmanlıca öğrenmek Türk insanın geçmişini kavrayabilmesi, geleceğine yön verebilmesi ve ikisi arasında köprü kurabilmesi için önem arz eder. Tarihi doğru öğrenmek ve gelecek nesillere aktarmak bu topraklarda yaşayan herkesin görevidir. Osmanlıca eserler sadece tarihi değil bilimi, sanatı, edebiyatı da bizlere aktarmaktadır. Bu nedenle Osmanlıca tercüme ve Osmanlıca çeviri yayınları önem kazanmaktadır. Bu amaçla Osmanlıca öğrenmeli, öğretmeli ve yazabilmeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

PRP Tedavisi

PRP tedavisinin özellikleri arasında kişilerin cilt problemlerini onarmak gelir. Bu tedavi yönteminde kişilerin ciltlerinin onarılması teşvi...