30 Aralık 2019 Pazartesi

Notaları Öğrenin

Kısa saplı olarak üretilen bağlamalar sadece standart bağlama düzeninde çalmak için tasarlanan bir çalgıdır. Öğrenilmesi ise uzun saplı bağlamaya nazaran daha kolay ve kısa süreli olması ile paralel baskılarda bağlama notaları kısmının farklı ezgilerde çıkmasına da olanak sağlamaktadır.



 Bağlama ile rahat şekilde çalınabilecek  olması sebebiyle kısa saplı olan bağlamalar daha fazla seçilmektedir. Fakat yöresel olan ezgilerde , misket, fidayda gibi farklı düzene ait ezgiler ve arabesk parçalar bu parçalarda bağlama notaları uygulansa dahi tam ezgisini tutmamaktadır. Türkülerin çalım tekniklerinin uzun sap bağlamada daha farklı olduğu bilinmektedir. Hem estetik uygulanması hem de farklı teknikler uygulanabilmesi sebebiyle uzun sap bağlama biraz daha profesyonel olarak da adlandırılabilmektedir. Bu tarz günümüzde kısa sap bağlamalarda mızrap kullanmadan gerçekleşen çalım teknikleri de mevcuttur. Tabi bu konu çok farklı bir profesyonellik içerdiği için yeni öğrenmeye başlayan kişiler için kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Türk halk müziğinin en temel çalgılarından bir tanesi olan bağlama ise kültürel müziklerimizin rahat bir şekilde sembolize edilmesine de olanak sağlamış bulunmaktadır. Türkiye’nin birçok bölgesinde kullanılan bir enstrüman olduğu için, bağlama çalım teknikleri de her yörede farklılık gösterebilmektedir. Bu bölgelere göre de doğal şekilde gerçekleşmiş olan farklı teknikler de ortaya çıkmıştır.  Sizler de iki enstrümandan bir tanesini seçerek yeni bir enstrüman çalmayı öğrenmeye başlayabilirsiniz. Bu tarz eğitimler için belediyelerin sayfalarını da inceleyebilirsiniz.

Örnek Nota




Tüm gitar ve Bağlama Notaları için : https://notanehri.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

PRP Tedavisi

PRP tedavisinin özellikleri arasında kişilerin cilt problemlerini onarmak gelir. Bu tedavi yönteminde kişilerin ciltlerinin onarılması teşvi...